Melltartó méretek… hogy is van ez?

Talán tudod, hogy mi itt a Kebelbutiknál nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki megfelelő méretű melltartót viseljen. Tudtad, hogy a nők 80%-a nem a helyes méretű melltartót hordja? Ez azon felül, hogy nagyon kényelmetlenné teszi a melltartó mindennapi viselését, akár még egészségügyi problémákat is okozhat.

Mikor erről próbálunk beszélni, akkor sokszor azt tapasztaljuk, hogy sokan nincsenek tisztában a melltartó méretezési alapokkal, szóval tudjátok mit? Úgy döntöttünk, hogy segítünk, így ha bármikor is felmerült benned a kérdés, hogy „Mit is jelentenek pontosan a melltartó méretek?”, akkor ezen bejegyzés végére részletesen elmagyarázunk Neked ezzel kapcsolatosan minden részletet, hogy legközelebb mikor melltartót vásárolsz, pontosan tudd, hogy mit keress!

Oké, akkor kezdjünk is bele…

Legelőször is egy melltartó méret így néz ki:

75G

Egy kicsit viccesnek tűnhet hogy a méret számok és betűk kombinációja, de ne ijedj meg, amint tudod, hogy mi mit jelent, azonnal értelmet nyer az egész – ígérem!

A szám:

A szám mindig a melltartó méret elején található és a melltartó hátpántjára vonatkozik, azon belül is a hátpánt mérete centiméterben megadva. A hátpánt méretei ötösével növekvő számok lehetnek:

60, 65, 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 110+

A hátpántod méretének ismerete a kezdet ahhoz, hogy megtaláld a tökéletesen illeszkedő melltartót. Ahhoz, hogy ezt a méretet megkapd, fogj egy mérőszalagot és mérd meg a mell alatti méreted (vízszintesen a borda ívén futva, szorosan a mellek alatt mérj) ügyelve arra, hogy a mérőszalagot szorosan magadhoz fogod. A mérést egy alap, szivacs nélküli melltartóban végezd el.  A szám amit megkapsz adja ki a melltartód hátpántjának a méretet, fontos, hogy a megkapott értéknél mindig az egyszerű kerekítés szabályait használd, tehát pl: 71 cm hátkörméret esetén a melltartó hátpánt mérete 70-es, viszont ha 73 cm a hátkörméreted a melltartó hátpánt mérete már 75. Ne feledd, a hátpántok viszik el a munka nehéz részét, hiszen a megfelelő tartásért 80%-ban a hátpántok felelnek (és nem a vállpántok, ahogy ezt sokan gondolják).

Rendben, ha ezzel megvagyunk, akkor haladjunk is tovább….

A betű:

A betű, mely a számot követi a melltartó kosarának térfogatát / terjedelmét jelöli, melyek az alábbiak lehetnek:

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J , K+

A trükkös dolog a kosármértek esetében az, hogy nem minden kosárméret egy fix méret, azaz nem minden G kosár ugyanakkora, ennek mérete nagyban függ a hozzá társított hátpánt méretétől. Nagyon leegyszerűsítve, arra a kérdésre, hogy mekkora melltartót hordasz azt válaszolni, hogy G kosarast, pont olyan hiányos, mint arra a kérdésre, hogy hány óra van, azt válaszolni, hogy háromnegyed…. de háromnegyed mi? 3 vagy 4 óra? Magyarul a hátpánt méretének meghatározása nélkül a kosárméretnek semmi értelme.

Akkor hogy is működik ez az egész? Minden hátméret növeléssel, a hozzá tartozó kosár volumene is növekszik. Tehát lényegében egy 80G méretű melltartó kosármérete egy „kosártérfogattal” nagyobb, mint egy 75G kosaras melltartó. És éppen ezért nem tudhatod, milyen nagy egy "G kosaras" a hátkörméret ismerete nélkül, hiszen pl: egy 75G kosaras mellméret és egy 110G kosaras mellméret között ég és föld a különbség, mégis mindkettő G kosaras….

Viszont, a történetnek itt még nincs vége, menjünk is tovább és ugorjunk át a testvér méretekre.

Testvér méretek:

A fentiekből adódóan tehát a hátméret növelése a kosár terjedelmét is módosítja, de a jó hír az, hogy van arra mód, hogy a kosár volumene ugyanakkora maradjon akkor is, ha a hátméreten változtatsz (jó mi?) … ez az úgynevezett testvér méretezés.

A következő képen láthatjátok, hogy ez hogy is működik:

Testvér méretezés

 

Tehát a fenti 3 méret ugyanazt a terjedelmű mellett tartja, csak a hátméretben van eltérés. Nagyon hasznos, hogyha tudod, hogy mik a Te testvér méreteid, hiszen ha egy melltartót próbálsz a "rég bevált méretedben" és azt tapasztalod, hogy a kosár méret tökéletes, viszont a hátpántja nem megfelelő (túl nagy vagy kicsi), akkor rögtön tudod is használni a testvér méretét. Pl. 75G kosaras melltartót próbálsz, melynek a kosármérete tökéletes, de a hátadon érzed, hogy a pánt túl kicsi. A nők többésége erre mit csinálna... kérne egy 80G vagy 80H-s méretű melltartót, pedig ez nem a jó megoldás, mivel, ahogy az előbb is láttuk, ha növeljük a hátméret azzal a kosár volumene is nő, így nagy valószínűséggel a 80G vagy 80H-s méretű melltartó sem lesz jó, hiszen annak a hátpántja jó méretű lesz, de a kosár nagy valószínűséggel túl nagy lesz. Akkor  mi a helyes megoldás?

Használd a testvér méreteket:

Testvér méretezés

A fenti ábrán láthatod, hogy hogyan befolyásolja egymást a hát – és a kosárméret változása. Folytatva példánkat, ha a 75G kosaras melltartónknak tökéletes a kosár mérete, de a hátpánt kicsi, akkor a hátméreten egy méretet növelünk, viszont a kosárméreten egy méretet csökkentünk, így biztosítva, hogy a nagyobb hátméret esetén is, ugyanolyan volumenű kosarméretünk maradjon. Tehát példánkban a tökéletes választás a 80F méret. (ez abban az esetben igaz, hogyha egy hátméret ugrása megoldotta a problémát)

És akkor rövid melltartó méret útmutatónk végéhez is értünk, nem is olyan nehéz, igaz? Remélem, hogy sikerült valami újat tanulnod.

Úgy érzed, hogy Te sem a megfelelő méretű melltartót hordod? Ha bármi kérdésed felmerült tedd fel itt kommentben, vagy ha egyenesen tőlem szeretnél segítséget kérni, írj az adri@kebelbutik.hu e-mail címre egy virtuális tanácsadásért, vagy jelentkezz be egy személyes méret tanácsadásra, melyről bővebb infót itt találsz: Személyes méret tanácsadás  

És ha szeretnél velünk személyesen is találkozni, a fehérneműket élőben is megtapogatni, akkor gyere el Te is 2016. október 1-én tartandó nyílt napunkra, ahol ugyancsak lesz lehetőséged részt venni a személyes méret tanácsadáson! Bővebb információért kattints: KebelButik Nyílt Nap

Üdv,

Adri
A Te személyes fehérnemű tanácsadód